Kurczak w parmezanowej panierce (725kcal)

Przepisy 23 sty 2022

Dla mnie to zupełnie nowy sposób na panierkę do mięsa. Przekonaj się, jak wiele ciekawych alternatyw można znaleźć dla klasycznej bułki tartej.
Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce to dobra opcja jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety drobiowe, a uwielbiacie twarde sery typu Parmezan czy Grana Padano. Do przygotowania ketogenicznej panierki wykorzystałem połączenie sera i mąki migdałowej w równych proporcjach.

Dodatkiem do tego dania była zapiekanka warzywna z tego przepisu.

Makro jednej porcji (bez uzwględnięnia warzyw ze zdjęcia)

  • Białko: 60 g
  • Tłuszcz: 49 g
  • Węglowodany: 5 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g pierś z kurczaka
  • 100 g masło klarowane (panierka wchłania około połowę i taka ilość jest uwzględniona w makro)
  • 50 g tarty parmezan
  • 50 g mąka migdałowa
  • 1 szt jajko
  • sól i pieprz

Przepis:

  • do miski wbić jajko, rozbełtać i solidnie przyprawić solą i pieprzem
  • na osobnym talerzu dokładnie wymieszać ser typu parmezan i mąkę migdałową
  • każdy kotlet namoczyć w jajku i obtoczyć w panierce
  • na patelni roztopić masło i smażyć z dwóch stron, na złoty kolor.

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.