Kurczak w parmezanowej panierce (725kcal)
Dla mnie to zupełnie nowy sposób na panierkę do mięsa. Przekonaj się, jak wiele ciekawych alternatyw można znaleźć dla klasycznej bułki tartej.
Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce to dobra opcja jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety drobiowe, a uwielbiacie twarde sery typu Parmezan czy Grana Padano. Do przygotowania ketogenicznej panierki wykorzystałem połączenie sera i mąki migdałowej w równych proporcjach.
Dodatkiem do tego dania była zapiekanka warzywna z tego przepisu.
Makro jednej porcji (bez uzwględnięnia warzyw ze zdjęcia)
- Białko: 60 g
- Tłuszcz: 49 g
- Węglowodany: 5 g
Składniki na dwie porcje:
- 400 g pierś z kurczaka
- 100 g masło klarowane (panierka wchłania około połowę i taka ilość jest uwzględniona w makro)
- 50 g tarty parmezan
- 50 g mąka migdałowa
- 1 szt jajko
- sól i pieprz
Przepis:
- do miski wbić jajko, rozbełtać i solidnie przyprawić solą i pieprzem
- na osobnym talerzu dokładnie wymieszać ser typu parmezan i mąkę migdałową
- każdy kotlet namoczyć w jajku i obtoczyć w panierce
- na patelni roztopić masło i smażyć z dwóch stron, na złoty kolor.