Łosoś w papryce z grillowanym bakłażanem

Łosoś 31 sty 2024

Łosoś w papryce z grillowanym bakłażanem i vinaigrette z bazylią to idealny przykład zdrowego i smacznego keto posiłku. Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i układu nerwowego. Bakłażan jest źródłem błonnika, który pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi i prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Vinaigrette z bazylią zawiera zdrowe tłuszcze, które są korzystne dla zdrowia i dodają smaku.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 bakłażany
  • 1 mały pakiet świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 800g  filetu z łososia
  • pieprz
  • kumin mielony
  • oliwa z oliwek
  • papryka
  • ocet winny
  • sól

Przepis:

  • Rozgrzej patelnię grillową, grill lub patelnię na średnim ogniu.
  • W małej misce wymieszaj oliwę, paprykę, kumin, sól i pieprz.
  • Posmaruj mieszanką przypraw łososia.
  • Posmaruj grill lub dno patelni olejem. Dodaj łososia i smaż 4-5 minut z każdej strony. Przełóż na talerz.
  • Umyj, osusz i pokrój bakłażana na plastry. Przełóż do dużej miski, polej oliwą, dopraw solą i wymieszaj.
  • Dodaj bakłażana do grilla/patelnię i smaż do miękkości i lekkiego zrumienienia, 2-3 minuty z każdej strony.
  • Umyj i osusz bazylię. Odrzuć łodygi i posiekaj liście. Obierz i posiekaj czosnek. W średniej misce wymieszaj bazylię, czosnek, olej, ocet, sól i pieprz.
  • Ułóż łososia i bakłażana na talerzu i polej vinaigrette z bazylią. Smacznego!
Łosoś w papryce z grillowanym bakłażanem

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.