Ciemny chleb z siemienia lnianego Keto / Low Carb (kromka 170kcal)

Przepisy 6 lis 2021

Ciemny chleb ketogeniczny bez mąki, na bazie zmielonych ziaren siemienia lnianego. W porównaniu do poprzedniego przepisu na chleb ketogeniczny nie czuć w nim jajek!

Chleb polecam przechowywać w lodówce. Ze względu na to, że jest wilgotny. Można go również pokroić na kromki i zamrozić.

Makro jednej kromki:

  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 2.1 g

Składniki na jeden chleb, około 9 kromek:

  • 3 szt jajko
  • 165 g siemię lniane (lub mąka lniana)
  • 50 g babka jajowata
  • 50 g nasiona słonecznika
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przepis:

  • jeśli korzystasz z siemienia lnianego najpierw je zmiel blednerem lub w młynku, mąkę lnianą można użyć bezpośrednio
  • w jednej misce wymieszaj zmielone siemię lnianę/mąkę lnianą, słonecznik, babkę jajowatą, proszek do pieczenia i sól
  • w dugiej misce rozbełtaj jajka, wlej do nich ciepłą wodę, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami
  • wymieszaj i odstaw na kilka minut
  • formujemy chleb i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia
  • nacinamy chleb nożem
  • nagrzewamy piekarnik do 180C
  • pieczemy 60 minut

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.