Chleb ketogeniczny na bazie majonezu z ziarnami (kromka 170kcal) 🍞
Kolejny przepis na chleb, który w smaku nie odbiega od tradycyjnego chleba.
Chleb bogaty w białko i tłuszcze z bardzo małą ilością węglowodanów.
Idealany jako prowiant na wycieczkę ⛰️⛰️⛰️
Makro jednej kromki:
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 2 g
Składniki na jeden chleb, około 12 kromek:
- 5 szt jajko
- 150 g majonez
- 30 g mąka migdałowa
- 20 g mąka kokosowa
- 20 g siemię lniane
- 20 g babka jajowata
- 20 g nasiona słonecznika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżczeka soli
Przepis:
- do jednej miski lub garnką dodajemy wszystki składniki na chleb, osobiście dodałem wszystko w takiej kolejności jak na liście składników
- miksujemy na gładką masę
- masę odstawiamy na kilkanaście minut aż zgęstnieje
- polecam wyłożyć formę papierem do pieczenia
- przelewamy masę do formy o wielkości około 20cm na 10cm
- nagrzewamy piekarnik do 180C termoobieg
- pieczemy 40 minut