Guacamole z pomidorkami
Guacamole to bardzo ketogeniczne smarowidło. Można posmarować chleb z tego przepisu lub tego.
Do guacamole należy przede wszystkim wybrać dojrzały owoc. Pamiętaj też o soku z cytryny, inaczej pasta straci ładny kolor.
Makro jeden porcji:
- Białko: 3 g
- Tłuszcz: 19 g
- Węglowodany: 11 g
Składniki na 2 porcje:
- 250 g dojrzałe awokodo
- 30 g cebula szalotka
- 30 g pomidorki koktajlowe
- 10 g sok z cytryny
- 1 szt ząbek czosnku
- chili i sól
Przepis:
- awokado przecinamy na pół i wydrążamy miąższ do miski
- cebulę kroimy bardzo drobno i dodajemy do miski z awokado
- dalej dodajemy sok z limonki lub cytryny, sól i chili
- przeciśnięty czosnek
- opcjonalnie dodajemy również drobno posiekaną kolendrę lub pietruszkę
- całość mieszamy i ugniatamy widelcem
- na koniec dodajemy drobno pokrojone pomidorki koktajlowe

