Zupa krem z dyni Keto / LowCarb
Zawartość węglowodanów w dyni to około 7 gram na 100 gram. Nie są to więc jakieś straszne ilości, które zagrażają utrzymaniu odpowiednich proporcji makroskładników. Cóż więcej dodać, dynia to rewelacyjne warzywo, warto korzystać z jej dobrodziejstw, póki sezon trwa.
Do przygotowania kremu z dyni można wykorzystać tłusty bulion. Dzięki dodaniu pestek dyni i boczku, ta keto zupa spełnia wymogi dania wysoko-tłuszczowego.
Makro:
- Białko: 17 g
- Tłuszcz: 25 g
- Węglowodany: 29 g
Składniki na dwie porcje:
- 500 g dynia
- 500 g bulion
- 100 g boczek wędzony
- 100 g cebula
- 40 g pestki dyni
- 3 szt ząbek czosnku
- natka pietruszka
- sól, pieprz, kurkuma
Przepis:
- zagrzej w garnku bulion
- pokrój dynię na niewielkie kawałki a następnie umieść w gorącym bulionie tak, aby zanurzyła się w całości
- na patelni podsmaż plastry boczku tak, aby powstały chipsy bekonowe
- zdejmij boczek i na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek i kurkumę
- zeszkloną cebulę i czosnek dodaj do garnka z rosołem i dynią
- dodaj pozostałe przyprawy a następnie gotuj całość do miękkości przez 30 minut pod przykryciem
- zmiksuj całość na gładki krem
- podawaj z przygotowanymi chipsami bekonowymi, pestkami dyni, natką pietruszki