Zapiekanka z kalafiora keto/wege (500kcal) 🥦
Podwójne wyzwanie bo danie na imprezę halloween ma być keto i wege.
15 minut (bez pieczenia) i proszę bardzo możemy mieć zapiekankę z kalafiora.
Węglowodany w tym daniu pochodzą tylko z warzyw.
Makro jednej porcji:
- Białko: 17 g
- Tłuszcz: 41 g
- Węglowodany: 16 g
Składniki na 4 porcje:
- 700 g kalafior
- 200 g brokuł
- 200 g śmietanka 30%
- 150 g cebula
- 100 g tarty ser Cheddar
- 50 g masło klarowane do smażenia
- 2 szt jajko
- sól i pieprz
Przepis:
- brokuł rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente
- na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę
- kalafior rozdzielamy na bardzo drobne różyczki i podsmażamy na patelni z cebulą (około 10 minut)
- w między czasie w jednej misce łączemy jajka, śmietankę, tarty ser, przyprawy i dokładnie mieszamy
- następnie wykładamy kalafiorem naczynie żaroodporne
- całość polewamy przygotowaną masą,
- górę posypujemy startym serem i przyprawami
- pieczemy 30 minut w 170C w zamkniętym naczyniu