Zapiekanka z boczkiem i kalafiorem (1050kcal)
Tym razem kalafior w formie zapiekanki z wędzonym boczkiem. Zapiekanka ta jest sycąca i może stanowić danie obiadowe, a dodatek boczku wędzonego nadaje jej charakterystycznego smaku.
Makro jednej porcji:
- Białko: 49 g
- Tłuszcz: 88 g
- Węglowodany: 18 g
Składniki na 2 porcje:
- 500 g kalafior
- 200 g śmietanka 30%
- 200 g boczek wędzony
- 100 g tarty ser Cheddar
- 4 szt jajko
- sól i pieprz
Przepis:
- kalafior rozdzielamy na bardzo drobne różyczki i gotujemy w osolonej wodzie
- boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni
- w między czasie w jednej misce łączymy jajka, śmietankę, przyprawy i dokładnie mieszamy
- następnie naczynie wykładamy kalafiorem i boczkiem
- całość polewamy przygotowaną masą
- górę posypujemy startym serem
- pieczemy 20 minut w 180C bez przykrycia