Zapiekanka z boczkiem i kalafiorem (1050kcal)

Przepisy 22 mar 2022

Tym razem kalafior w formie zapiekanki z wędzonym boczkiem. Zapiekanka ta jest sycąca i może stanowić danie obiadowe, a dodatek boczku wędzonego nadaje jej charakterystycznego smaku.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 49 g
  • Tłuszcz: 88 g
  • Węglowodany: 18 g

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g kalafior
  • 200 g śmietanka 30%
  • 200 g boczek wędzony
  • 100 g tarty ser Cheddar
  • 4 szt jajko
  • sól i pieprz

Przepis:

  • kalafior rozdzielamy na bardzo drobne różyczki i gotujemy w osolonej wodzie
  • boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni
  • w między czasie w jednej misce łączymy jajka, śmietankę, przyprawy i dokładnie mieszamy
  • następnie naczynie wykładamy kalafiorem i boczkiem
  • całość polewamy przygotowaną masą
  • górę posypujemy startym serem
  • pieczemy 20 minut w 180C bez przykrycia

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.