Warzywa i kurczak w żółtym sosie curry Keto / Low Carb (963kcal)
Makro jeden porcji:
- Białko: 54 g
- Tłuszcz: 70 g
- Węglowodany: 30 g
Składniki na 2 porcje:
- 400 g mięso z piersi z kurczaka
- 400 g mleczko kokosowe
- 300 g kalafior
- 200 g fasolka szparagowa
- 200 g czerwona papryka
- 100 g cebula
- 50 g masło klarowane do smażenia
- 30 g żółta pasta curry
- 2 szt ząbek czosnku
- sól, pieprz, chili, suszona trawa cytrynowa
- sok z limonki
- liście pietruszki
Przepis:
- pierś z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
- do miski z mięsem dodaj pastę curry, sok z limonki, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy - dokładnie wymieszaj i odstaw
- na patelni rozpuść połowę masła klarowanego (25g) i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę
- kalafior rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente
- teraz dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmaż wraz z marynatą kilka minut
- uważaj aby pasta curry się nie przypaliła
- następnie dodaj mleczko kokosowe i kawałki papryki, wymieszaj i podsmaż przez kolejne kilka minut
- połącz sos z kalafiorem i udekoruj porcję pietruszką