Udka z kurczaka w sosie paprykowym Keto / Low Carb (815kcal)
Jako dodatek polecam ryż z kalafiora w zastępstwie ryżu, czy ziemniaków. Jak widać sos wyszedł "z oczkami" ale to dzięki niemu makro się zgadza w tym posiłku.
Makro jeden porcji:
- Białko: 45 g
- Tłuszcz: 65 g
- Węglowodany: 9 g
Składniki na 2 porcje:
- 500 g udka z kurczaka bez skóry
- 200 g czerwona papryka marynowana
- 200 g śmietanka 30%
- 30 g masło klarowane do smażenia
- 10 g oliwa z oliwek
- 2 szt ząbek czosnku
- sól, pieprz, czerwona papryka
- liście pietruszki
Przepis:
- udka z kurczaka umyj, przypraw solą i pieprzem
- na patelni rozpuść masło klarowane
- teraz dodaj na patelnię kurczaka i mocno podsmaż go z każdej strony
- następnie zblenduj kawałki marynowanej papryki wraz ze śmietaną, czosnkiem i oliwą
- tak przygotowany sos wlej na patelnie z mięsem i smaż jeszcze kilka minut
- udekoruj porcję pietruszką