Tost z serem i jajkiem i sałatka ze szpinakiem, rzodkiewką, groszkiem

Burgery i kanapki 13 mar 2023

Składniki na 4 porcje:

  • 5 uncji opakowanie młodej sałaty
  • 4 sztuki selera
  • ½ blok sera cheddar (8 uncji)
  • 6 jaj
  • 1 mała gałązka świeżego koperku
  • 1 szklanka mrożonych groszków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 szalotka
  • 1 opakowanie szparagów cukrowych (8 uncji)
  • 4 bułki lub bułeczki pełnoziarniste
  • czarny pieprz
  • musztarda Dijon
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • miód
  • majonez
  • sól

Przepis:

  • Umieść jajka w średnim garnku, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 8 minut. Odcedź gorącą wodę i dodaj lód lub przepłucz pod zimną wodą, aby schłodzić.
  • W międzyczasie umyj i osusz świeże produkty (pomijaj szpinak, jeśli jest już umyty).
  • Umieść groszek w sitku i przepłucz pod zimną wodą, aby rozmrozić; odstaw, aby odciekł.
  • Wyciśnij sok z cytryny do dużej miski.
  • Obierz i drobno posiekaj czosnek i szalotkę. Dodaj oba do miski z cytryną, olejem, miodem, musztardą, solą i pieprzem; wymieszaj, aby połączyć dressing.
  • Odetnij i cienko pokrój rzodkiewki i seler; dodaj oba do miski.
  • Przekrój szparagi w poprzek na ½-calowe kawałki; dodaj do miski, wymieszaj i odstaw.
  • Rozgrzej piekarnik do grilla na wysokiej temperaturze i ustaw półkę w górnej trzeciej części piekarnika.
  • Obierz i drobno posiekaj dodatkowy czosnek; umieść w średniej misce razem z majonezem, solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Obierz i zetrzyj na tarce jajka. Zetrzyj na tarce ser; dodaj oba do miski z majonezem i wymieszaj.
  • Podziel bułki na pół i ułóż, stroną krojową do góry, na dużej blaszce do pieczenia. Umieść w piekarniku i grilluj, aż lekko się przyrumienią, 1-2 minuty.
  • Wyjmij przyrumienione bułki z piekarnika i posmaruj mieszanką jajek i sera. Wróć do piekarnika i grilluj, aż się rozgrzeje i ser się rozpuści, 1-2 minuty. Wyjmij z piekarnika.
  • W międzyczasie, używając noża, zetrzyj liście dziewanny z łodyg; odrzuć łodygi i drobno posiekaj liście. Dodaj do miski z warzywami, wraz z rozmrożonym groszkiem i szpinakiem; wymieszaj, aby połączyć sałatkę.
  • Podziel tosty z jajkiem i serem oraz sałatkę między talerze. Smacznego!

Tost z serem i jajkiem z cytryną i koperkiem, szpinakiem, rzodkiewką i sałatką z mieszanych groszków.
Tost z serem i jajkiem i sałatka ze szpinakiem, rzodkiewką, groszkiem

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.