Tarta z brokuła (1020kcal)
Makro jeden porcji (połowa tarty):
- Białko: 50 g
- Tłuszcz: 81 g
- Węglowodany: 20 g
Składniki na dwie porcje:
Ciasto:
- 100 g mąki migdałowwej
- 60 g masła
- 50 g mąki kokosowej
- 2 szt jajko
Dodatki:
- 200 g brokuła
- 120 g sera feta
- 50 g sera żółtego (np Gouda)
- 30 g śmietana 30%
- 2 szt jajko
- 2 szt ząbek czonsku
- sól
Przepis:
- składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy
- ciasto ugniatamy i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut
- w tym czasie gotujemy brokuła w posolonej wodzie
- ciasto wykładamy do foremki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia
- 180 stopni i pieczemy 10 min
- w tym czasie jajka mieszamy ze śmietanką
- dodajemy sól, pieprz i przeciskamy 2 ząbki czosnku
- po wyciągnięciu z piekarnika na tartę kruszymy ser feta, układamy brokuła i zalewamy nasza mieszanka z jajek i śmietany
- na koniec ścieramy żółty ser
- wkładamy jeszcze raz do piekarnika na około 20 minut