Szakszuka czyli idealne śniadanie na Keto/Low Carb (500kcal)
Shakshuka, danie kuchni tunezyjskie czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym z cebulą.
Można powiedzieć, że podstawowy przepis na to danie jest bardzo ketogeniczny bez żadnych modyfikacji. Oczywiście można podbić tłuszcz dodatkowymi składnikami jak sery, boczek, oliwa, nasiona.
Makro jednej porcji:
- Białko: 25 g
- Tłuszcz: 38 g
- Węglowodany: 12 g
Składniki na 1 porcje:
- 200 g pomidory drobno krojone bez skórek lub gotowa pulpa pomidorowa lub pomidory pelati
- 20 g masło klarowane do smażenia
- 3 szt jajko
- 2 szt ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- liście pietruszki lub szczypiorek lub bazylia
- sól i pieprz
Przepis:
- na patelni rozpuszczamy masło klarowane
- dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy
- dodajemy przeciśnięty czosnek, uważająć aby się nie przypalił
- wlewamy pomidory, dokładnie wszystko mieszamy
- przyprawiamy solą i pieprzem
- czekamy chwilę jak odparuje sok i zrobi się gęsta masa, aby kolejno zrobić lekkie wgłębienia i wbić do nich jajka
- smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka, patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces
- podawać z siekaną pietruszkąlub bazylią lub szczypiorkiem, u mnie najczęsciej pietruszka 😉

