Szakszuka czyli idealne śniadanie na Keto/Low Carb (500kcal)

Śniadania 24 paź 2021

Shakshuka, danie kuchni tunezyjskie czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym z cebulą.

Można powiedzieć, że podstawowy przepis na to danie jest bardzo ketogeniczny bez żadnych modyfikacji. Oczywiście można podbić tłuszcz dodatkowymi składnikami jak sery, boczek, oliwa, nasiona.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 25 g
  • Tłuszcz: 38 g
  • Węglowodany: 12 g

Składniki na 1 porcje:

  • 200 g pomidory drobno krojone bez skórek lub gotowa pulpa pomidorowa lub pomidory pelati
  • 20 g masło klarowane do smażenia
  • 3 szt jajko
  • 2 szt ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • liście pietruszki lub szczypiorek lub bazylia
  • sól i pieprz

Przepis:

  • na patelni rozpuszczamy masło klarowane
  • dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy
  • dodajemy przeciśnięty czosnek, uważająć aby się nie przypalił
  • wlewamy pomidory, dokładnie wszystko mieszamy
  • przyprawiamy solą i pieprzem
  • czekamy chwilę jak odparuje sok i zrobi się gęsta masa, aby kolejno zrobić lekkie wgłębienia i wbić do nich jajka
  • smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka, patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces
  • podawać z siekaną pietruszkąlub bazylią lub szczypiorkiem, u mnie najczęsciej pietruszka 😉

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.