Świąteczne keto ciasteczka (tylko niskowęglowodanowe składniki) (100kcal)
Ten przepis wymaga kilku składników, które są znane tylko dla wtajemniczonych ketogeników np. guma guar czy kamień winny.
Poza nimi reszta składników jest raczej ogólnodostępna.
Makro jednego ciasteczka:
- Białko: 2 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 1.2 g
Składniki na około 30 ciasteczek:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 50 g erytrytolu
- 30 g śmietany 36% do deserów
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 85 g mąki kokosowej
- 20 g mąki migdałowej
- 0,5 łyżeczki gumy guar
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 0,25 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej kamień winny)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g czekolady gorzkiej 90 % kakao
- około 30 sztuk orzechów pekan (w całości)
Przepis:
- masło zmieszać z erytrytolem na gładką masę
- wbic jajko, dodać śmietankę 36% i ekstrakt z wanilić i ponownie wymieszać
- suche składniki wymieszać (mąki, cynamon, guma guar, sól, soda, kamień winny) i dodać do masy
- wyrobić elastyczne ciasto i uformować kulę
- ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut
- następnie ciasto rozwałkować i formować ciastka o ulubionym kształcie
- piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w (góra + dół) przez około 10 minut
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
- polać czekoladą ciasteczka i udekorować orzechami pekan