Stek z kalafiora z parmezanem
Tym razem kalafior w formie steka z parmezanem. Stek z kalafiora jest idealnie przypieczony, chrupiący i ma ciekawą skorupkę z parmezanu. Świetnie smakuje z natką pietruszki. Warto dodać, że kalafior jest bardzo popularny w kuchni LCHF i keto, ponieważ zawiera małą ilość węglowodanów.
Makro jednej porcji:
- Białko: 20 g
- Tłuszcz: 39 g
- Węglowodany: 15 g
Składniki na 1 porcję:
- 300 g kalafior
- 40 g parmezan
- 30 g oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Przepis:
- blachę wykładamy papierem do pieczenia
- kalafiora obieramy z liści i kroimy w plastry o grubości 2 centymetry
- każdy plaster kalafiora smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami
- solidnie posypujemy parmezanem, aby ser dostał się w zakamarki kalafiora
- rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 30 minut
- po upieczeniu kalafiora posypujemy natką pietruszki