Stek z kalafiora z parmezanem

Przepisy 23 cze 2022

Tym razem kalafior w formie steka z parmezanem. Stek z kalafiora jest idealnie przypieczony, chrupiący i ma ciekawą skorupkę z parmezanu. Świetnie smakuje z natką pietruszki. Warto dodać, że kalafior jest bardzo popularny w kuchni LCHF i keto, ponieważ zawiera małą ilość węglowodanów.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 20 g
  • Tłuszcz: 39 g
  • Węglowodany: 15 g

Składniki na 1 porcję:

  • 300 g kalafior
  • 40 g parmezan
  • 30 g oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przepis:

  • blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • kalafiora obieramy z liści i kroimy w plastry o grubości 2 centymetry
  • każdy plaster kalafiora smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami
  • solidnie posypujemy parmezanem, aby ser dostał się w zakamarki kalafiora
  • rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 30 minut
  • po upieczeniu kalafiora posypujemy natką pietruszki

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.