Stek wołowy z podsmażonymi brukselkami (730kcal)
Stek jest nadal twoim przyjacielem na keto. Do tego ten posiłek spełnia ponad połowę Twojego zapotrzebowania na białka w ciągu dnia.
Makro tej porcji:
- Białko: 50 g
- Tłuszcz: 53 g
- Węglowodany: 19 g
Składniki:
- 220 g stek wołowy
- 200 g brukselki
- 30 g masło
- czosnek niedźwiedzi
- sól i pieprz
Przepis na masło czosnkowe:
- masło w temperaturze pokojowej zmieszać z czosnkiem niedźwiedzim i solą
Przepis:
- stek wyciągnąć go z lodówki około godziny przed przygotowaniem
- brukselki oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut
- następnie brukselki kroimy na połówki i dodamy je na potelnię, na której będziemy smażyc mięso
- NIE UŻYWAMY żadnego dodatkowego tłuszczu do smażenia!
- rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, stek po wrzuceniu na patelnię ma od razu się smażyć
- dla mnie sprawdzoną długością smażenia dla steka średnio wysmażonego jest 2 minuty z jednej strony jeśli stek ma 2 centymetry grubości, analogicznie 3 centymetry to 3 minuty...
- po usmażeniu odstawiamy steka na 1-2 minuty, w tym momencie można położyć na nim masło czosnkowe i doprawić solą i pieprzem