Stek wołowy z podsmażonymi brukselkami (730kcal)

Przepisy 12 lis 2021

Stek jest nadal twoim przyjacielem na keto. Do tego ten posiłek spełnia ponad połowę Twojego zapotrzebowania na białka w ciągu dnia.

Makro tej porcji:

  • Białko: 50 g
  • Tłuszcz: 53 g
  • Węglowodany: 19 g

Składniki:

  • 220 g stek wołowy
  • 200 g brukselki
  • 30 g masło
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól i pieprz

Przepis na masło czosnkowe:

  • masło w temperaturze pokojowej zmieszać z czosnkiem niedźwiedzim i solą

Przepis:

  • stek wyciągnąć go z lodówki około godziny przed przygotowaniem
  • brukselki oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut
  • następnie brukselki kroimy na połówki i dodamy je na potelnię, na której będziemy smażyc mięso
  • NIE UŻYWAMY żadnego dodatkowego tłuszczu do smażenia!
  • rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, stek po wrzuceniu na patelnię ma od razu się smażyć
  • dla mnie sprawdzoną długością smażenia dla steka średnio wysmażonego jest 2 minuty z jednej strony jeśli stek ma 2 centymetry grubości, analogicznie 3 centymetry to 3 minuty...
  • po usmażeniu odstawiamy steka na 1-2 minuty, w tym momencie można położyć na nim masło czosnkowe i doprawić solą i pieprzem

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.