Stek wołowy z frytkami z cukinii (1130kcal)
Przygotowanie dobrego steka wymaga trochę wprawy. Podstawa to dobra patelnia z grubym dnem, dla mnie sprawdza się najlepiej żeliwna-grillowa.
Makro tej porcji:
- Białko: 68 g
- Tłuszcz: 87 g
- Węglowodany: 15 g
Składniki:
Na frytki:
- 200 g cukinii
- 60 g mąki migdałowej
- 1 szt jajko
- sól + inne ulubione przyprawy
Na stek:
- 220 g stek wołowy
- 20 g masło
- czosnek niedźwiedzi
- sól i pieprz
Przepis na frytki:
- cukinię kroimy na podłużne paski ala frytki ziemniaczane
- wbijamy jajko do pierwszej miski, dodajemy odrobinę soli oraz swoje ulubione przyprawy do smaku
- do drugiej miski wsyp mąkę migdałową
- maczamy najpierw w jajku, później obtaczamy w mące migdałowej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- wkładamy do nagrzanego pierkanika na 220 stopani na około 15 minut
- w trakcie pieczenia, można przewrócić frytki na drugą stronę
Przepis na masło czosnkowe:
- masło w temperaturze pokojowej zmieszać z czosnkiem niedźwiedzim
Przepis na stek:
- ważne, aby stek był w temperaturze pokojowej, więc warto wyciągnąć go z lodówki około godziny przed przygotowaniem
- NIE UŻYWAMY żadnego dodatkowego tłuszczu do smażenia!
- rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, stek po wrzuceniu na patelnię ma od razu się smażyć
- dla mnie sprawdzoną długością smażenia dla steka średnio wysmażonego jest 2 minuty z jednej strony jeśli stek ma 2 centymetry grubości, analogicznie 3 centymetry to 3 minuty...
- po usmażeniu odstawiamy steka na 1-2 minuty, w tym momencie można położyć na nim masło czosnkowe i doprawić solą i pieprzem