Stek wołowy z frytkami z cukinii (1130kcal)

Obiady 9 paź 2021

Przygotowanie dobrego steka wymaga trochę wprawy. Podstawa to dobra patelnia z grubym dnem, dla mnie sprawdza się najlepiej żeliwna-grillowa.

Makro tej porcji:

  • Białko: 68 g
  • Tłuszcz: 87 g
  • Węglowodany: 15 g

Składniki:
Na frytki:

  • 200 g cukinii
  • 60 g mąki migdałowej
  • 1 szt jajko
  • sól + inne ulubione przyprawy

Na stek:

  • 220 g stek wołowy
  • 20 g masło
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól i pieprz

Przepis na frytki:

  • cukinię kroimy na podłużne paski ala frytki ziemniaczane
  • wbijamy jajko do pierwszej miski, dodajemy odrobinę soli oraz swoje ulubione przyprawy do smaku
  • do drugiej miski wsyp mąkę migdałową
  • maczamy najpierw w jajku, później obtaczamy w mące migdałowej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • wkładamy do nagrzanego pierkanika na 220 stopani na około 15 minut
  • w trakcie pieczenia, można przewrócić frytki na drugą stronę

Przepis na masło czosnkowe:

  • masło w temperaturze pokojowej zmieszać z czosnkiem niedźwiedzim

Przepis na stek:

  • ważne, aby stek był w temperaturze pokojowej, więc warto wyciągnąć go z lodówki około godziny przed przygotowaniem
  • NIE UŻYWAMY żadnego dodatkowego tłuszczu do smażenia!
  • rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, stek po wrzuceniu na patelnię ma od razu się smażyć
  • dla mnie sprawdzoną długością smażenia dla steka średnio wysmażonego jest 2 minuty z jednej strony jeśli stek ma 2 centymetry grubości, analogicznie 3 centymetry to 3 minuty...
  • po usmażeniu odstawiamy steka na 1-2 minuty, w tym momencie można położyć na nim masło czosnkowe i doprawić solą i pieprzem

IMG_0969

IMG_0980

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.