Spaghetti Bolognese z makaronem z cukinii (780 kcal)

Obiady 3 paź 2021

Ketogenicy nie muszą rezygnować ze Spaghetti Bolognese, wystarczy zastąpić makaron pszenny cukinią, a reszta po staremu. Cukinia jest idealnym warzywem na keto z racji małej ilości węglowodanów. Dodatkowo stanowi źródło wielu witamin.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 46 g
  • Tłuszcz: 60 g
  • Węglowodany: 18 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g mięso mielone wołowe
  • 400 g pomidorów krojonych (1 puszka)
  • 300 g cukinia (jedna średniej wielkości)
  • 30 g masło klarowane
  • 40 g mozzarella tarta
  • 1 szt cebula (duża)
  • 3 szt ząbek czosnku
  • liście bazyli

Przyprawy:

  • sól i pieprz
  • papryka słodka

Przepis:

  • wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje
  • dodaj pokrojoną w kostkę cebulę
  • dodaj przeciśnięty czosnek
  • następnie dodaj mięso i od czasu do czasu mieszaj
  • dopraw mięso solą, pieprzem i papryką
  • dodaj puszkę pomidorów i trochę wody
  • odczekaj aż woda odparuję a sos stanie się gęsty
  • przygotuj cukinię za pomocą specjalnej obieraczki lub tarki spiralnej
  • cukinię posól i odstaw na kilkanaście minut aby pozbyć się nadmiaru wody
  • nałóż sos na makaron, posyp serem
  • udekoruj liśćami bazylii

IMG_0866-1

IMG_0873-1

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.