Sos z grzybów leśnych (340kcal)

Przepisy 1 paź 2021

Sos ze świeżych grzybów leśnych, ze śmietaną. Można podawać go do różnych smażonych mięs. Doskonale smakuje podane ze stekiem.

Grzyby w ok. 70- 90% składają się z wody a ich sucha masa to głównie białko. Są też niskokaloryczne. Szczególnie ważne dla nas ketogeników jest fakt, że zawierają sporo potasu.

Grzyby są bogate w cenny błonnik,

Makro jednej porcji:

  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 31 g
  • Węglowodany: 6 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g grzybów leśnych
  • 100 g śmietanka 30%
  • 30 g masło klarowane
  • 1 szt cebula
  • 2 szt ząbki czosnku
  • 100 ml wody

Przyprawy:

  • sól i pieprz

Przepis:

  • grzyby oczyścić, można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym
  • następnie pokroić na mniejsze kawałki
  • cebule obrać i pokroić w drobną kostkę
  • na patelni rozgrzać masło
  • dodać cebule i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli
  • chwilę poźniej dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. N- - - następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut).
  • na koniec wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
  • można gotować dłużej, jeśli sos ma być gęsty

IMG_0830

IMG_0832

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.