Sos z grzybów leśnych (340kcal)
Sos ze świeżych grzybów leśnych, ze śmietaną. Można podawać go do różnych smażonych mięs. Doskonale smakuje podane ze stekiem.
Grzyby w ok. 70- 90% składają się z wody a ich sucha masa to głównie białko. Są też niskokaloryczne. Szczególnie ważne dla nas ketogeników jest fakt, że zawierają sporo potasu.
Grzyby są bogate w cenny błonnik,
Makro jednej porcji:
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 31 g
- Węglowodany: 6 g
Składniki na dwie porcje:
- 400 g grzybów leśnych
- 100 g śmietanka 30%
- 30 g masło klarowane
- 1 szt cebula
- 2 szt ząbki czosnku
- 100 ml wody
Przyprawy:
- sól i pieprz
Przepis:
- grzyby oczyścić, można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym
- następnie pokroić na mniejsze kawałki
- cebule obrać i pokroić w drobną kostkę
- na patelni rozgrzać masło
- dodać cebule i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli
- chwilę poźniej dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. N- - - następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut).
- na koniec wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
- można gotować dłużej, jeśli sos ma być gęsty