Śniadanie w stylu brytyjskim z boczkiem, jajkiem, pieczarką portobello i pomidorem
Składniki na 4 porcje:
- 8 plastrów boczku
- 4 jajka
- 4 kapelusze grzybów portobello
- 2 pomidory
- 4 kromki ketogenicznego pieczywa (opcjonalnie)
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- sól
Przepis:
- Rozgrzej piekarnik do grilla na wysokiej temperaturze i ustaw ruszt pod grillem. Opcjonalnie wyłóż dużą blachę do pieczenia folią aluminiową, aby ułatwić sprzątanie.
- Umyj i wysusz grzyby i przenieś je na blachę do pieczenia.
- Umyj, wysusz i przekrój pomidory na pół, dodaj na blachę z grzybami, polej olejem i posyp przyprawami.
- Ułóż boczek na drugiej połowie blachy do pieczenia.
- Umieść blachę w piekarniku i grilluj, przewracając warzywa i boczek w połowie czasu, aż warzywa będą miękkie, a boczek chrupiący, 6-8 minut. Wyjmij z piekarnika.
- W międzyczasie rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu.
- Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj olej i przemieszaj, aby pokryć dno. Delikatnie wbij jajka do patelni i smaż, aż białka będą ustawione, ale żółtka nadal będą płynne, około 4 minut. Wyjmij z ognia, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Podczas smażenia jajek, podpiecz keto chleb (opcjonalnie)