Serowa zapiekanka z wołowiną i makaronem warzywnym
Składniki na 4 porcje:
- 2 średnie marchewki
- ½ kostki sera cheddar
- 2 ząbki czosnku
- 800 gram mięsa mielonego wołowego
- ¼ szklanki naturalnego jogurtu greckiego
- 2 puszki sosu pomidorowego
- 2 żółte papryki
- 1 średnia cebula żółta
- 2 średnie cukinie
- sól, pieprz, chili, pieprz
- oliwa z oliwek
Przepis:
- użyj obieraczki do przygotowania makaronu z cukinii i marchewki
- pokrój paprykę w kostkę średniej wielkości, dodaj do miski z makaronem warzywnym
- rozgrzej patelnię na średnim ogniu
- podczas gdy patelnia się nagrzewa, pokrój w kostkę cebulę, obierz i drobno posiekaj czosnek
- gdy patelnia będzie gorąca, dodaj olej a następnie cebulę, czosnek, wołowinę i przyprawy
- smaż, rozdrabniając mięso łyżką, aż będzie brązowe i kruche
- zetrzyj cheddar i odstaw
- rozgrzej piekarnik do 180C
- gdy wołowina jest gotowa, dodaj makaron warzywny z papryką na patelnię, mieszając od czasu do czasu, aż płyn wyparuje, a warzywa będą miękkie
- gdy warzywa będą miękkie, dodaj na patelnię sos pomidorowy i wymieszaj
- zdejmij z ognia i posyp cheddarem.
- umieść patelnię w piekarniku i zapiekaj, aż ser będzie roztopiony i złoty
- na koniec dodaj jogurt grecki