Schab z kapusta kiszoną z pieczarkami
Makro jednej porcji:
- Białko: 56 g
- Tłuszcz: 60 g
- Węglowodany: 15 g
Składniki na dwie porcje:
- 400 g schab
- 400 g kapusta kiszona
- 400 g pieczarki
- 100 g cebula
- 50 g oliwa z oliwek
- 50 g masło klarowane
- papryka słodka, ostra, czosnek, tymianek, majeranek
- listek laurowy, angielskie ziele
Przepis:
- kapustę kiszoną wypłucz, odsącz z nadmiaru wody i posiekaj
- rozpuść na patelni masło klarowane i wrzuć pieczarki pokrojone w talarki
- smaż pieczarki około 15 minut, a następnie dodaj cebulę i duś całość do miękkości
- następnie do kapusty dodaj pieczarki razem z cebulą i tłuszczem z patelni i wymieszaj
- przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego
- można dodać dodać listek laurowy, angielskie ziele
- plastry schaba nacieramy oliwą i przyprawami takimi jak: papryka słodka, ostra, czosnek, tymianek, majeranek
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 90 minut pod przykryciem
- pokrywę naczynia zdejmujemy 15 minut przed końcem