Sałatka z wędzonym łososiem, edamame, mango, gruszką, awokado i orzechami pekan

Sałatki 8 mar 2023

Składniki na 4 porcje:

  • 2 awokado
  • 2 szklanki edamame
  • 1 cytryna
  • 2 mango
  • 2 gruszki
  • ½ szklanki połówek orzechów włoskich
  • 200g  wędzonego łososia
  • 200g mieszanki sałat
  • pieprz czarny
  • Musztarda
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • Sól
  • Biały ocet winny

Przepis:

  • Umyj i wysusz świeże warzywa.
  • Umieść edamame w sitku i przepłucz pod gorącą, bieżącą wodą (z kranu), aby rozmrozić; odstaw, aby odsączyć.
  • Wyciśnij sok z cytryny do dużej miski. Dodaj olej, ocet, musztardę,  sól i pieprz; roztrzep, aby połączyć dressing.
  • Obierz mango i pokrój miąższ od pestki, zaczynając od płaskich stron; pokrój w kostkę średniej wielkości i dodaj do miski z dressingiem.
  • Podziel i wyjmij pestki z awokado; pokrój w poprzek, gdy jest jeszcze w skórce i wyciągnij łyżką. Dodaj do miski.
  • Ćwiartuj, wyjmij pestki i pokrój w kostkę średniej wielkości gruszki; dodaj do miski.
  • Posiekaj grubo orzechy pekan i dodaj do miski.
  • Posiekaj lub rozdzierz na kawałki łososia wielkości kęsa i dodaj do miski.
  • Dodaj mieszankę sałat i edamame do miski; wymieszaj, aby połączyć sałatkę.

Sałatka z wędzonym łososiem, edamame, mango, gruszką, awokado i orzechami pekan
Sałatka z wędzonym łososiem, edamame, mango, gruszką, awokado i orzechami pekan

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.