Sałatka z wędzonym łososiem, edamame, mango, gruszką, awokado i orzechami pekan
Składniki na 4 porcje:
- 2 awokado
- 2 szklanki edamame
- 1 cytryna
- 2 mango
- 2 gruszki
- ½ szklanki połówek orzechów włoskich
- 200g wędzonego łososia
- 200g mieszanki sałat
- pieprz czarny
- Musztarda
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Sól
- Biały ocet winny
Przepis:
- Umyj i wysusz świeże warzywa.
- Umieść edamame w sitku i przepłucz pod gorącą, bieżącą wodą (z kranu), aby rozmrozić; odstaw, aby odsączyć.
- Wyciśnij sok z cytryny do dużej miski. Dodaj olej, ocet, musztardę, sól i pieprz; roztrzep, aby połączyć dressing.
- Obierz mango i pokrój miąższ od pestki, zaczynając od płaskich stron; pokrój w kostkę średniej wielkości i dodaj do miski z dressingiem.
- Podziel i wyjmij pestki z awokado; pokrój w poprzek, gdy jest jeszcze w skórce i wyciągnij łyżką. Dodaj do miski.
- Ćwiartuj, wyjmij pestki i pokrój w kostkę średniej wielkości gruszki; dodaj do miski.
- Posiekaj grubo orzechy pekan i dodaj do miski.
- Posiekaj lub rozdzierz na kawałki łososia wielkości kęsa i dodaj do miski.
- Dodaj mieszankę sałat i edamame do miski; wymieszaj, aby połączyć sałatkę.