Sałatka z kalafiora z boczkiem, serkiem, orzechami włoskimi i rukolą
Składniki na 4 porcje:
- opakowanie młodej rukoli
- 8 plastrów boczku
- 1 średnia główka kalafiora
- 4 sztuki selera
- opakowanie rozdrobnionego sera błękitnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały szczypiorek
- szklanka orzechów włoskich
- musztarda
- oliwa z oliwek
- sól, czarny pieprz
Przepis:
- rozdziel kalafior na mniejsze części i gotuj
- po ugotowaniu odcedź go przepłucz pod bieżącą wodą i odstaw na bok
- obierz i posiekaj czosnek. Umieść w dużej misce razem z olejem, , musztardą, solą i pieprzem; wymieszaj, aby połączyć dressing i odstaw na bok
- posiekaj w kostkę boczek i usmaż, aż będzie chrupiący, 4-5 minut
- pokrój seler w cienkie plastry i dodaj oba do miski
- posiekaj na drobno połowę orzechów włoskich i dodaj do miski
- dodaj kalafior i rukolę do miski; wymieszaj, aby połączyć sałatkę z kalafiorem.
- udekoruj serkiem, boczkiem i pozostałymi orzechami włoskimi