Sałatka z kalafiora z chrupiącym prosciutto i mozzarellą
Składniki na 4 porcje:
- opakowanie rukoli
- 1 średnia głowa kalafiora
- 1 małe opakowanie świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki oliwek bez pestek
- kostka mozzarelli
- 8 plasterków prosciutto
- 2 czerwone papryki
- 2 szalotki
- czarny pieprz
- musztarda
- oliwa z oliwek
- ocet winny czerwony
- sól
Przepis:
- Napełnij duży garnek do połowy gorącą wodą (z kranu); przykryj i doprowadź do wrzenia na wysokim ogniu.
- Podziel główkę kalafiora na cztery części, a następnie usuń i odrzuć liście.
- Gdy woda zacznie wrzeć, odkryj, dodaj kalafiora i sól; mieszaj przez kilka sekund. Gotuj do miękkości, 3-4 minuty. Odcedź i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Odstaw na bok.
- W międzyczasie, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj olej i rozprowadź go po dnie. W razie potrzeby, pracując w partiach, połóż szynkę na patelni i smaż, aż lekko się zrumieni, około 1 minuty z każdej strony. Przenieś na talerz i odstaw na bok.
- Odłam i pokrój paprykę w cienkie paski. Obierz i drobno posiekaj szalotkę.
- Powróć do patelni na średnim-wysokim ogniu. Dodaj więcej oleju i rozprowadź go po dnie. Dodaj paprykę, szalotkę i sól; smaż, często mieszając, aż będzie chrupiąco-miękka, 5-6 minut.
- W międzyczasie, obierz i drobno posiekaj czosnek. Dodaj do patelni z papryką w ostatnich 30 sekundach gotowania. Usuń oba z ognia i odstaw do wystygnięcia.
- Połącz olej, ocet, musztardę i przyprawy w dużej misce do sałatki i wymieszaj, aby połączyć dressing.
- Pokrój ser w kostkę o grubości 1 cm. Przekrój oliwki na pół. Przenieś oba do miski.
- Zerwij liście bazylii z łodyg, zwiń je wzdłuż i cienko pokrój w paski. Dodaj do miski.
- Dodaj kalafiora, mieszankę papryki i rukolę do miski i wymieszaj, aby połączyć sałatkę.
- Posiekaj lub zerwij szynkę na kawałki.