Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem w wersji keto (840kcal)
Sałatka Cezar to klasyczna włoska potrawa, która w tradycyjnej wersji przygotowywana jest z sałaty rzymskiej, grzanek i parmezanu. Moja propozycja nieco odbiega od oryginału, bowiem została wzbogacona boczkiem i kurczakiem. Za to nie ma w niej grzanek.
Sałatka cezar sprawdzi się idealnie jako propozycja na lekki posiłek, lunch do pracy.
Makro jeden porcji:
- Białko: 69 g
- Tłuszcz: 65 g
- Węglowodany: 4 g
Składniki na 1 porcje:
- 200 g mięso z piersi z kurczaka
- 60 g boczek wędzony
- 40 g sałata rzymska
- 20 g żółty ser tarty
- 30 g jogurtu typu greckiego
- 30 g majonezu
- 10 g oliwa z oliwek
- 1 szt ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka
Przepis:
- sos najlepiej przygotuj wcześniej, przeciśnięty ząbek czosnku, jogurt grecki, majonez dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku
- pierś z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
- do miski z mięsem dodaj ulubione przyprawy oraz oliwę, dokładnie wymieszaj
- na patelni grillowej podsmaż boczek bez dodatku tłuszczu, kiedy boczek będzie już wytopiony, zdejmij go i na tej samej patelni podsmaż kurczaka
- układaj na talerzu: sałata rzymska, boczek, kurczak, ser i na końcu sos