Placki z cukinii (560kcal)
Kolejny przepis, w którym głównym składnikiem jest cukinia. Zapraszam do innych przepisów z cukinią w roli głównej.
Do takich placków idealnie pasuje sos czosnkowy z tego przepisu.
Makro jeden porcji:
- Białko: 24 g
- Tłuszcz: 45 g
- Węglowodany: 13 g
Składniki na 2 porcje:
- 500 g cukinii
- 80 g cebuli
- 50 g ser Cheddar tarty
- 50 g masło klarowane do smażenia (znaczna część masła zostanie wchłonięta przez placki dlatego zostanie to policzone w makro)
- 20 g siemię lniane
- 3 szt jajko
- 2 szt ząbek czosnku
- łyżeczka soli
Przepis:
- cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- następnie startą cukinię przenosimy na sitko, posypujemy solą i mieszamy.
- odstawiamy na kilkanaście minut, aż cukinia puści soki
- dodatkowo odciskamy nadmiar soków z cukinii w dłoniach
- cebulę kroimi w drobną kostkę
- w jednej misce łączymy wszystkie składniki: cukinię, cebulę, jajka, siemię lniane, starty ser, przeciśnięty czosnek i mieszamy
- na rozgrzane masło nakładamy łyżką cienkie porcje ciasta i smażymy dopóki się nie zarumienią