Placki z cukinii (560kcal)

Cukinia 19 paź 2021

Kolejny przepis, w którym głównym składnikiem jest cukinia. Zapraszam do innych przepisów z cukinią w roli głównej.

Do takich placków idealnie pasuje sos czosnkowy z tego przepisu.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 24 g
  • Tłuszcz: 45 g
  • Węglowodany: 13 g

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g cukinii
  • 80 g cebuli
  • 50 g ser Cheddar tarty
  • 50 g masło klarowane do smażenia (znaczna część masła zostanie wchłonięta przez placki dlatego zostanie to policzone w makro)
  • 20 g siemię lniane
  • 3 szt jajko
  • 2 szt ząbek czosnku
  • łyżeczka soli

Przepis:

  • cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • następnie startą cukinię przenosimy na sitko, posypujemy solą i mieszamy.
  • odstawiamy na kilkanaście minut, aż cukinia puści soki
  • dodatkowo odciskamy nadmiar soków z cukinii w dłoniach
  • cebulę kroimi w drobną kostkę
  • w jednej misce łączymy wszystkie składniki: cukinię, cebulę, jajka, siemię lniane, starty ser, przeciśnięty czosnek i mieszamy
  • na rozgrzane masło nakładamy łyżką cienkie porcje ciasta i smażymy dopóki się nie zarumienią

IMG_1155-1

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.