Pizza na spodzie serowym Cheddar (950kcal)
Uwaga! Ta pizza keto jest mała, ale bardzo sycąca. Spokojnie wystarczy dla dwóch osób.
Makro jednej porcji:
- Białko: 58 g
- Tłuszcz: 75 g
- Węglowodany: 8.5 g
Składniki na jedną pizze (dwie porcje):
Ciasto:
- 200 g ser Cheddar tarty
- 80 g mąka migdałowa
- 1 szt jajko
Dodatki:
- 125 g mozzarella (jedna kulka)
- 150 g pomidor (jeden duży)
- 50 g szynka surowa suszona (bądź inna ulubiona)
- 30 g koncentrat pomidorowy
Przepis:
- na lekko podgrzaną patelnię wrzuć tarty ser, podgrzewaj aż zacznie się topić ciągle mieszając
- wbij jedno jajko i zamieszaj z całością
- od razu wsyp mąkę migdałową i wszystko dokładnie wymieszaj
- włóż ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i uformuj ciasto na pizze (polecam grubość 5mm) najlepiej pomóc sobie wałkiem
- usuń górną warstwę papieru i przełóź ciasto na blachę do pieczenia
- ponakłuwaj ciasto widelcem
- piecz około 15 minut w 180 stopniach
- wyjmij z piekarnika ale nie wyłączaj go
- posmaruj przecierem i poukładaj dodatki na cieście
- włóż do piekarnika na kolejne 5 minut