Pikantny Burger z sałatką z pieczonych papryk

Burgery i kanapki 13 mar 2023

Składniki na 4 porcje:

  • sałata,
  • kostka sera śmietankowego,
  • 2 papryki jalapeño ,
  • 800g chudego mięsa mielonego,
  • kostka sera mozzarella,
  • 2 pomidory,
  • 1 żółta papryka,
  • czarny pieprz,
  • czosnek,
  • kumin mielony,
  • musztarda
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • czosnek w proszku
  • sól

Przepis:

  • Umyj i wysusz świeże warzywa.
  • Podziel jalapeno wzdłuż na ćwiartki; usuń nasiona i łodygę łyżką. Drobno posiekaj i umieść w dużej misce. (Uważaj z jalapeno; nie dotykaj oczu i upewnij się, że umyłeś ręce po obróbce lub załóż rękawiczki podczas przygotowywania.)
  • Zetrzyj grubo ser do miski z jalapeno. Dodaj mielone mięso i przyprawy; wymieszaj rękami, aż do uzyskania jednolitej masy. Uformuj 4 równe kotlety, umieść na talerzu i odstaw na bok.
  • Rozgrzej patelnię grillową, grill na zewnątrz lub zwykłą patelnię na średnim ogniu.
  • Podczas gdy patelnia się nagrzewa, podziel, obetnij i usuń nasiona z papryki. Umieść w średniej misce, polej olejem i posyp solą; wymieszaj, aby połączyć.
  • Gdy patelnia jest gorąca, dodaj paprykę i smaż, odwracając od czasu do czasu, aż będzie przyrumieniona i miękka, około 5 minut.
  • Tymczasem umieść olej, ocet, musztardę, sól i pieprz w misce używanej do papryki. Ubij, aby połączyć sos.
  • Gdy papryka będzie gotowa, przenieś na deseczkę do przestudzenia.
  • Umieść kotlety na patelni grillowej i smaż, nie przeszkadzając, przez 5 minut; przewróć kotlety i smaż dodatkowe 2-3 minuty, aż będą ugotowane. Gdy będą gotowe, przenieś na czysty talerz.
  • Używając tarki, zetrzyj grubo ser śmietankowy do małej miski, a następnie dodaj sos chili-czosnek. Użyj łopatki silikonowej lub łyżki, aby zmiękczyć i połączyć mieszankę sera śmietankowego, tworząc gładką śmietanę. Odstaw na bok.
  • Gdy papryka będzie wystarczająco chłodna, aby ją obsłużyć, grubo posiekaj i przenieś do miski z sosem.
  • Oddziel liście sałaty. Odłóż dwa liście na burgera i posiekaj lub połam pozostałe liście na kawałki; dodaj do miski z sosem i wymieszaj sałatkę.
  • Pokrój pomidory w plastry.
  • Rozsmaruj mieszankę sera śmietankowego na kotletach.
  • Ułóż liście sałaty, w stosach po dwie na kanapkę, na każdym talerzu. Ułóż na nich kotlety i plastry pomidora. Podawaj z sałatką po bokach!

Ostro-pikantny Burger Wrap "Jalapeño Popper" z Sałatką z Pieczonych Papryk
Ostro-pikantny Burger Wrap "Jalapeño Popper" z Sałatką z Pieczonych Papryk

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.