Pikantny Burger z sałatką z pieczonych papryk
Składniki na 4 porcje:
- sałata,
- kostka sera śmietankowego,
- 2 papryki jalapeño ,
- 800g chudego mięsa mielonego,
- kostka sera mozzarella,
- 2 pomidory,
- 1 żółta papryka,
- czarny pieprz,
- czosnek,
- kumin mielony,
- musztarda
- oliwa z oliwek extra virgin
- czosnek w proszku
- sól
Przepis:
- Umyj i wysusz świeże warzywa.
- Podziel jalapeno wzdłuż na ćwiartki; usuń nasiona i łodygę łyżką. Drobno posiekaj i umieść w dużej misce. (Uważaj z jalapeno; nie dotykaj oczu i upewnij się, że umyłeś ręce po obróbce lub załóż rękawiczki podczas przygotowywania.)
- Zetrzyj grubo ser do miski z jalapeno. Dodaj mielone mięso i przyprawy; wymieszaj rękami, aż do uzyskania jednolitej masy. Uformuj 4 równe kotlety, umieść na talerzu i odstaw na bok.
- Rozgrzej patelnię grillową, grill na zewnątrz lub zwykłą patelnię na średnim ogniu.
- Podczas gdy patelnia się nagrzewa, podziel, obetnij i usuń nasiona z papryki. Umieść w średniej misce, polej olejem i posyp solą; wymieszaj, aby połączyć.
- Gdy patelnia jest gorąca, dodaj paprykę i smaż, odwracając od czasu do czasu, aż będzie przyrumieniona i miękka, około 5 minut.
- Tymczasem umieść olej, ocet, musztardę, sól i pieprz w misce używanej do papryki. Ubij, aby połączyć sos.
- Gdy papryka będzie gotowa, przenieś na deseczkę do przestudzenia.
- Umieść kotlety na patelni grillowej i smaż, nie przeszkadzając, przez 5 minut; przewróć kotlety i smaż dodatkowe 2-3 minuty, aż będą ugotowane. Gdy będą gotowe, przenieś na czysty talerz.
- Używając tarki, zetrzyj grubo ser śmietankowy do małej miski, a następnie dodaj sos chili-czosnek. Użyj łopatki silikonowej lub łyżki, aby zmiękczyć i połączyć mieszankę sera śmietankowego, tworząc gładką śmietanę. Odstaw na bok.
- Gdy papryka będzie wystarczająco chłodna, aby ją obsłużyć, grubo posiekaj i przenieś do miski z sosem.
- Oddziel liście sałaty. Odłóż dwa liście na burgera i posiekaj lub połam pozostałe liście na kawałki; dodaj do miski z sosem i wymieszaj sałatkę.
- Pokrój pomidory w plastry.
- Rozsmaruj mieszankę sera śmietankowego na kotletach.
- Ułóż liście sałaty, w stosach po dwie na kanapkę, na każdym talerzu. Ułóż na nich kotlety i plastry pomidora. Podawaj z sałatką po bokach!