Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i mascarpone, owinięta w boczek (705kcal)
Ze względu na dużą zawartość mięsa danie wyszło bardziej białkowe niż tłuszczowe. Polecam podawać je z ulubioną sałatką niskowęglowodanową i odprawić ją solidnie oliwą, nasionami lub majonezem.
Makro jeden porcji:
- Białko: 60 g
- Tłuszcz: 49 g
- Węglowodany: 2 g
Składniki na 2 porcje:
- 400 g mięso z piersi z kurczaka (2 pojedyncze piersi)
- 150 g boczek plastry
- 100 g szpinak świeży lub mrożony
- 100 g serek mascarpone
- sól i pieprz
- inne ulubione przyprawy do kurczaka
Przepis:
- piersi z kurczaka myjemy, następnie z jednej strony nacinamy tworząc kieszonkę
- następnie solimy, pieprzymy z każdej strony i odstawiamy
- mieszamy szpinak z serkiem mascarpone i dodajemy sól oraz inne ulubione przyprawy
- masę nakładamy do przygotowanych kieszonek
- każdą pierś owijamy 3 lub 4 plastrami boczku zwracając szczególną uwagę na to, aby szczelnie owinąć miejsce rozcięcia
- w razie potrzeby spinamy wykałaczką, musi to być na tyle wytrzymałe, aby obracać pierś na patelni
- piersi smażymy ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego
- pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min pod przykryciem, następnie 20 minut bez przykrycia
- jeśli nie udało Ci się wykorzystać całej masy to nałóż ją na pierś z kurczaka w naczyniu żaroodpornym