Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i mascarpone, owinięta w boczek (705kcal)

Przepisy 9 sty 2022

Ze względu na dużą zawartość mięsa danie wyszło bardziej białkowe niż tłuszczowe. Polecam podawać je z ulubioną sałatką niskowęglowodanową i odprawić ją solidnie oliwą, nasionami lub majonezem.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 60 g
  • Tłuszcz: 49 g
  • Węglowodany: 2 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso z piersi z kurczaka (2 pojedyncze piersi)
  • 150 g boczek plastry
  • 100 g szpinak świeży lub mrożony
  • 100 g serek mascarpone
  • sól i pieprz
  • inne ulubione przyprawy do kurczaka

Przepis:

  • piersi z kurczaka myjemy, następnie z jednej strony nacinamy tworząc kieszonkę
  • następnie solimy, pieprzymy z każdej strony i odstawiamy
  • mieszamy szpinak z serkiem mascarpone i dodajemy sól oraz inne ulubione przyprawy
  • masę nakładamy do przygotowanych kieszonek
  • każdą pierś owijamy 3 lub 4 plastrami boczku zwracając szczególną uwagę na to, aby szczelnie owinąć miejsce rozcięcia
  • w razie potrzeby spinamy wykałaczką, musi to być na tyle wytrzymałe, aby obracać pierś na patelni
  • piersi smażymy ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min pod przykryciem, następnie 20 minut bez przykrycia
  • jeśli nie udało Ci się wykorzystać całej masy to nałóż ją na pierś z kurczaka w naczyniu żaroodpornym

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.