Pierś z indyka w sosie śmietanowym Keto/Low Carb (680kcal)
Kiedyś moja dieta opierała się głównie na indyku lub kurczaku, ryżu i... brokule. Tak niestety wygląda sposób odżywiania się wielu osób dbających o swoją sylwetkę i "zdrowie".
Ciągle spożywanie tych samych produktów energetycznych, wcześniej czy później doprowadzi do wyjałowienia organizmu, słabych efektów treningowych i frustracji.
Dzisiaj mały powrót do przeszłości, tylko składnik energetyczny inny. Zamiast ryżu śmietanka.
Makro jednej porcji
- Białko: 44 g
- Tłuszcz: 53 g
- Węglowodany: 10 g
Składniki na dwie porcje:
- 400 g piersi z indyka
- 200 g brokułu
- 200 g śmietanko 36%
- 30 g masło klarowane
- 2 szt ząbek czosnku
- 1 szklanka bulionu lub wody
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Przepis:
- pokrój indyka na mniejsze kawałki i dopraw solą i pieprzem
- rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu
- rozpuść masło i dodaj indyka
- smaż z każdej strony do zrumienienia
- zdejmij mięso z patelni
- na tę samą patelnię dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez chwilę
- wlej śmietanę i bulion (lub wodę)
- na patelnię z powrotem dodaj mięso, ugotowane różyczki brokułu i liście pietruszki
- przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut