Pieczony łosoś i szparagi z sosem balsamiczno-masłowym

Pieczone 15 mar 2023

Składniki na 4 porcje:

  • 2 małe pęczki szparagów
  • 4 ząbki czosnku
  • 800g filetu z łososia
  • ocet balsamiczny
  • czarny pieprz
  • masło niesolone
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól
  • sos sojowy

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i ustaw ruszt w środku. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
  • Obierz i posiekaj czosnek.
  • Umyj szparagi i odłam (lub pokrój) twarde końce. Przenieś je na blachę do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i dopraw posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem; wymieszaj, aby wszystko było pokryte. Rozłóż w jednej warstwie, zostawiając miejsce na środku dla łososia.
  • Umieść filety z łososia skórą do dołu na środku blachy do pieczenia. Posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
  • Umieść w piekarniku i piecz, aż łosoś będzie przezroczysty, a szparagi miękkie, 10-15 minut.
  • W małej patelni roztop masło na średnim ogniu. Pozwól mu się lekko przyrumienić, a następnie zdejmij z ognia. Wymieszaj z octem balsamicznym i sosem sojowym. Przykryj, aby pozostało ciepłe.
  • Ułóż szparagi i łososia na talerzu. Polej sosem z masła i octu balsamicznego. Smacznego!


Pieczony łosoś i szparagi z sosem balsamiczno-masłowym
Pieczony łosoś i szparagi z sosem balsamiczno-masłowym

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.