Pieczony łosoś i szparagi z sosem balsamiczno-masłowym
Składniki na 4 porcje:
- 2 małe pęczki szparagów
- 4 ząbki czosnku
- 800g filetu z łososia
- ocet balsamiczny
- czarny pieprz
- masło niesolone
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
- sos sojowy
Przepis:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i ustaw ruszt w środku. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
- Obierz i posiekaj czosnek.
- Umyj szparagi i odłam (lub pokrój) twarde końce. Przenieś je na blachę do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i dopraw posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem; wymieszaj, aby wszystko było pokryte. Rozłóż w jednej warstwie, zostawiając miejsce na środku dla łososia.
- Umieść filety z łososia skórą do dołu na środku blachy do pieczenia. Posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
- Umieść w piekarniku i piecz, aż łosoś będzie przezroczysty, a szparagi miękkie, 10-15 minut.
- W małej patelni roztop masło na średnim ogniu. Pozwól mu się lekko przyrumienić, a następnie zdejmij z ognia. Wymieszaj z octem balsamicznym i sosem sojowym. Przykryj, aby pozostało ciepłe.
- Ułóż szparagi i łososia na talerzu. Polej sosem z masła i octu balsamicznego. Smacznego!