Pieczone udka z kurczaka w cheddarze z grzybami, papryką i brokułami

Pieczone 7 mar 2023

Składniki na 4 porcje:

  • 2 brokuły
  • pół kostki sera cheddar
  • 800g piersi z kurczaka bez skóry
  • 200g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • pieprz i pierz
  • masło
  • czosnek
  • rozmaryn suszony
  • tymianek suszony

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Umieść przyprawy w naczyniu i wymieszaj.
  • Rozgrzej dużą patelnię żaroodporną na średnim ogniu.
  • Podczas gdy patelnia się nagrzewa, osusz kurczaka ręcznikiem papierowym i posyp połową przypraw (pozostałą mieszankę przypraw zostaw do warzyw).
  • Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj masło i mieszaj, aby pokryć dno. Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złoty i prawie ugotowany, 3-4 minuty z każdej strony.
  • Tymczasem umyj i osusz świeże produkty.
  • Posiekaj pieczarki w średniej wielkości kostkę i dodaj do miski z pozostałą mieszanką przypraw.
  • Przytnij, usuń nasiona i posiekaj paprykę w średniej wielkości kostkę; dodaj do miski.
  • Rozdziel brokuły na kawałki i dodaj do miski.
  • Dodaj więcej masła i mieszaj, aby pokryć dno; dodaj warzywa i pozostałą mieszankę przypraw. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną, 5-7 minut.
  • Tymczasem pokrój ser śmietankowy na małe kawałki. Grubo zetrzyj cheddar.
  • Umieść kurczaka w warzywach i posyp cheddarem. Umieść patelnię w piekarniku i piecz, aż ser się roztopi, a kurczak będzie upieczony, około (10 minut).

Pieczone udka z kurczaka w cheddarze z grzybami, papryką i brokułami
Pieczone udka z kurczaka w cheddarze z grzybami, papryką i brokułami

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.