Pieczone udka z kurczaka w cheddarze z grzybami, papryką i brokułami
Składniki na 4 porcje:
- 2 brokuły
- pół kostki sera cheddar
- 800g piersi z kurczaka bez skóry
- 200g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- pieprz i pierz
- masło
- czosnek
- rozmaryn suszony
- tymianek suszony
Przepis:
- Rozgrzej piekarnik do 200C.
- Umieść przyprawy w naczyniu i wymieszaj.
- Rozgrzej dużą patelnię żaroodporną na średnim ogniu.
- Podczas gdy patelnia się nagrzewa, osusz kurczaka ręcznikiem papierowym i posyp połową przypraw (pozostałą mieszankę przypraw zostaw do warzyw).
- Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj masło i mieszaj, aby pokryć dno. Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złoty i prawie ugotowany, 3-4 minuty z każdej strony.
- Tymczasem umyj i osusz świeże produkty.
- Posiekaj pieczarki w średniej wielkości kostkę i dodaj do miski z pozostałą mieszanką przypraw.
- Przytnij, usuń nasiona i posiekaj paprykę w średniej wielkości kostkę; dodaj do miski.
- Rozdziel brokuły na kawałki i dodaj do miski.
- Dodaj więcej masła i mieszaj, aby pokryć dno; dodaj warzywa i pozostałą mieszankę przypraw. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną, 5-7 minut.
- Tymczasem pokrój ser śmietankowy na małe kawałki. Grubo zetrzyj cheddar.
- Umieść kurczaka w warzywach i posyp cheddarem. Umieść patelnię w piekarniku i piecz, aż ser się roztopi, a kurczak będzie upieczony, około (10 minut).