Pieczone skrzydełka i podudzia z kurczaka (650kcal)
Skrzydełka i podudzia w piekarniku można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej macie ten najprostszy i chyba najbardziej zwykły przepis, czyli skrzydełka pieczone w przyprawach. Polecam podawać je z sosem czosnkowym.
Idealnie sprawdzą się jako przekąski podczas imprezy czy obiad dla całej rodziny. Dodatkowo można podpiec w piekarniku warzywa takie jak papryka czy cukinia jako dodatek zamiast frytek.
Makro jednej porcji:
- Białko: 56 g
- Tłuszcz: 46 g
- Węglowodany: 4 g
Składniki na 4 porcje:
- 800 g skrzydełka z kurczaka
- 400 g podudzia z kurczaka
- 50 g oliwa
- 4 szt czosnek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
Przepis:
- do małej miseczki dodajemy oliwę, przeciśnięty czosnek, sól oraz spore ilości przypraw takich jak zioła prowansalskie, papryka, pieprz i całość mieszamy
- stworzoną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin
- wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia,
- rozgrzej piekarnik do 240°C i w takiej temperaturze piecz przez 20 minut, - następnie zmniejsz do 200°C i piecz jeszcze 30 minut