Pieczone skrzydełka i podudzia z kurczaka (650kcal)

Przepisy 15 gru 2021

Skrzydełka i podudzia w piekarniku można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej macie ten najprostszy i chyba najbardziej zwykły przepis, czyli skrzydełka pieczone w przyprawach. Polecam podawać je z sosem czosnkowym.

Idealnie sprawdzą się jako przekąski podczas imprezy czy obiad dla całej rodziny. Dodatkowo można podpiec w piekarniku warzywa takie jak papryka czy cukinia jako dodatek zamiast frytek.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 56 g
  • Tłuszcz: 46 g
  • Węglowodany: 4 g

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g skrzydełka z kurczaka
  • 400 g podudzia z kurczaka
  • 50 g oliwa
  • 4 szt czosnek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka

Przepis:

  • do małej miseczki dodajemy oliwę, przeciśnięty czosnek, sól oraz spore ilości przypraw takich jak zioła prowansalskie, papryka, pieprz i całość mieszamy
  • stworzoną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin
  • wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia,
  • rozgrzej piekarnik do 240°C i w takiej temperaturze piecz przez 20 minut, - następnie zmniejsz do 200°C i piecz jeszcze 30 minut

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.