Pieczone krewetki, brokuły, cukinia, czosnek i feta z orzechami pinii

Pieczone 13 mar 2023

Składniki na 4 porcje:

  • cały brokuł
  • opakowania startego sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała garść pietruszki
  • ¼ szklanki orzechów pinii
  • 800g surowych obranych krewetek, świeżych lub mrożonych
  • jedna średnia cukinia
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • masło,
  • przyprawy
  • Sól

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Umyj i osusz świeże warzywa.
  • Jeśli używasz mrożonego krewetek, umieść je w sitku i przepłucz zimną wodą, aby delikatnie je rozmrozić i usunąć kryształy lodu. (Jeśli używasz świeżych krewetek, pomiń ten krok.) Umieść krewetki na czystej ściereczce lub papierowych ręcznikach i osusz je.
  • Podziel brokuł na kawałki wielkości do jedzenia i pokrój łodygi na mniejsze kawałki. Przenieś je do dużej blachy do pieczenia.
  • Przytnij i podziel cukinię wzdłuż na pół, a następnie pokrój w cienkie połówki. Dodaj do blachy z brokułem.
  • Oderwij liście pietruszki od łodyg; odrzuć łodygi i posiekaj liście. Dodaj na blachę z krewetkami i przyprawami, wymieszaj.
  • Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj do blachy z krewetkami i przyprawami; wymieszaj.
  • Pokrój masło na małe kawałki. Posyp fetą krewetki i warzywa; posyp masłem.
  • Umieść blachę w piekarniku i piecz, aż warzywa będą miękkie, a krewetki ugotowane, około 20 minut. Wyjmij z piekarnika.
  • Podziel krewetki i warzywa między talerze. Posyp pozostałą pietruszką i orzechami pinii. Smacznego!

Pieczone krewetki, brokuły, cukinia, czosnek i feta z orzechami pinii
Pieczone krewetki, brokuły, cukinia, czosnek i feta z orzechami pinii

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.