Pieczona kiełbasa, pomidor, pieczarki z podsmażaną kapustą
Składniki na 4 porcje:
- szklanka bulionu z kurczaka lub warzyw
- 500g pieczarek
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- 1 średnia głowa kapusty
- 4 kiełbaski
- 1 średnia cebula żółta
- mąka pszenna
- czarny pieprz
- pieprz zmielony
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
Przepis:
- Rozgrzej piekarnik do 225°C.
- Umyj i osusz świeże warzywa.
- Obierz, podziel na pół i pokrój cebulę w cienkie półksiężyce; obierz i drobno posiekaj czosnek. Umieść oba składniki w średniej misce.
- Rozgrzej dużą patelnię.
- Podczas gdy patelnia się nagrzewa, podziel pieczarki na ćwiartki; dodaj do miski z cebulą i czosnkiem.
- Gdy patelnia jest gorąca, dodaj olej i rozprowadź go po dnie. Dodaj warzywa i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
- Dodaj mąkę na patelni i smaż, często mieszając, aż aromatyczna, 1 minuta więcej.
- Dodaj pomidory, bulion i przyprawy do patelni; wymieszaj, a następnie doprowadź do wrzenia.
- Gdy zacznie się gotować, włóż kiełbaski do warzyw i umieść patelnię w piekarniku (nie musi być całkowicie nagrzany). Piecz, obracając kiełbaski raz, aż będą złociste i ciepłe w środku, 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika.
- Tymczasem odetnij i odrzuć końcówkę korzenia kapusty; podziel wzdłuż na pół, a następnie pokrój w cienkie (jak szatkowane) paski.
- Rozgrzej drugą dużą patelnię na średnim ogniu.
- Gdy patelnia jest gorąca, dodaj więcej oleju i rozprowadź go po dnie. Dodaj kapustę i przyprawy; smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka, 3-4 minuty.
- Tymczasem odetnij liście pietruszki od łodyg; odrzuć łodygi i drobno posiekaj liście.
- Gdy kapusta jest gotowa dodaj pietruszkę na patelnię i wymieszaj. Zdejmij z ognia i przykryj, aby utrzymać ciepło.