Papryki faszerowane mięsem (820kcal)
Aby uzyskać idealny smak mięsnego farszu polecam użyć zestawu przypraw i ziół do tradycyjnej potrawy kuchni meksykańskiej: papryka chili mielona, czosnek mielony, kolendra mielona, sól, cebula mielona, kmin rzymski mielony, papryka słodka, tymianek.
Makro jednej porcji:
- Białko: 45 g
- Tłuszcz: 64 g
- Węglowodany: 18 g
Składniki na 2 porcje:
- 400 g papryka zielona
- 400 g mięso mielone wołowe
- 200 g passata pomidorowa
- 100 g cebula czerwona
- 50 g ser cheddar
- 30 g masło klarowane
- 2 szt ząbek czosnku
- sól i pieprz
- zioła
Przepis:
- wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje
- dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek
- następnie dodaj mięso, przyprawy i od czasu do czasu mieszaj
- dodaj pomidory i odczekaj aż woda odparuję, a sos stanie się gęsty
- papryki napełnij farszem i posyp tartym serem
- wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz pod przykryciem przez 20 minut