Omlet ze szpinakiem i fetą
Dzisiaj pomysł na pyszne śniadanko, kiedy zwykła jajecznica już się znudziła i nadszedł czas aby coś urozmaicić.
Makro:
- Białko: 44 g
- Tłuszcz: 58 g
- Węglowodany: 3 g
Składniki na jedną porcję:
- 80 g ser feta
- 40 g szpinak
- 4 szt jajko
- 20 g śmietanka 30%
- 10 g masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz
Przepis:
- jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, wszystko wymieszamy trzepaczką lub widelcem
- na patelni roztapiamy masło klarowane
- wlewamy na patelnię masę jajeczną
- następnie układamy szpinak a po chwili smażenia dodajemy fetę
- patelnię przykrywamy pokrywką i na malutkim ogniu smażymy omlet, po kilku minutach powinien być gotowy