Omlet z pieczarkami i cebulą (620kcal)
Śniadania na bazie jajek to jedna z moich ulubionych kategorii śniadaniowych. Są smaczne, łatwe wykonaniu i na ciepło.
Makro:
- Białko: 27 g
- Tłuszcz: 54 g
- Węglowodany: 8 g
Składniki na jedną porcję:
- 100 g pieczarki
- 50 g pomidorki
- 4 szt jajko
- 20 g śmietanka 30%
- 30 g masło klarowane do smażenia
- 30 g cebula
- sól, pieprz
Przepis:
- jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, wszystko wymieszamy trzepaczką lub widelcem
- na patelni roztapiamy masło klarowane
- dodajemy pokrojone pieczarki (pieczarki doskonale wciągną całe masło)
- do tej samej patelni dodajemy cebulę i chwilkę wszystko razem podsmażamy
- wlewamy na patelnię masę jajeczną
- po 2 minutach przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty