Omlet z owocami jagodowymi i mascarpone
Owoce jagodowe są najlepszym wyborem na diecie ketogenicznej ze względu na niewielką zawartość węglowodanów netto. Najbardziej polecanymi owocami, które wręcz powinny pojawić się w jadłospisie są owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny, borówki, jeżyny, poziomki, jagody i arbuz.
Jeśli wiesz już, co jeść na keto, wiedzę tę z łatwością możesz wykorzystać podczas wybierania owoców, w które wzbogacisz swój keto jadłospis. Produkty spożywane na keto powinny być bogate w zdrowe tłuszcze i ubogie w węglowodany - ponieważ owoce nie są produktami tłustymi (poza awokado), najważniejszą cechą, jaką powinny odznaczać się owoce na keto, jest niska zawartość cukrów.
Makro:
- Białko: 30 g
- Tłuszcz: 94 g
- Węglowodany: 23 g
Składniki na jedną porcję:
- 3 szt jajko
- 100 g mascarpone
- 70 g truskawki
- 50 g borówki amerykańskie
- 20 g śmietanka 30%
- 20 g orzechy pekan
- 10 g wiórki kokosowe
- 10 g masło klarowane do smażenia
- sól
Przepis:
- jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, szczyptę soli, wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem
- na średniej patelni rozpuść masło klarowane, wlej masę jajeczną
- po 2 minutach przewróć omlet na drugą stronę
- gotowego omleta przełóż na talerz, posmaruj mascarpone, dodaj owoce i orzechy
- posyp wiórkami kokosowymi