Omlet z mascarpone, orzechami i borówkami
Keto śniadanie na słodko czyli omlet z mascarpone, orzechami i borówkami.
Makro:
- Białko: 34 g
- Tłuszcz: 103 g
- Węglowodany: 21 g
Składniki na jedną porcję:
- 3 szt jajko
- 100 g mascarpone
- 50 g borówka amerykańska
- 20 g śmietanka 30%
- 20 g migdały
- 20 g orzechy makadamia
- 10 g czekolada (90% kakao)
- 10 g masło klarowane do smażenia
- erytrol (opcjonalnie)
Przepis:
- jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, erytrol, wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem
- na średniej patelni rozpuść masło klarowane, wlej masę jajeczną
- po 2 minutach przewróć omlet na drugą stronę
- gotowego omleta przełóż na talerz i równomiernie rozsmaruj mascarpone
- posyp orzechami, czekoladą i borówkami