Omlet z keto dodatkami (960kcal)
To danie to idealna ilość tłuszczu i białka z niewielką dawką węglowodanów. To co jest najlepsze w przygotowywaniu omletów to, to, że jest tyle sposobów i dodatków, że można by jeść omlet codziennie bez powtórek.
Makro:
- Białko: 40 g
- Tłuszcz: 86 g
- Węglowodany: 9.5 g
Składniki na jedną porcję:
- 4 szt jajko
- 75 g awokado
- 30 g śmietanka 30%
- 20 g ser żółty tarty
- 20 g orzechy brazylijskie
- 20 g orzechy pekan
- 10 g masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz
Przepis:
- jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, żółty ser, szczyptę soli i pieprzu, wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem
- na średniej patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczną
- po 2 minutach przewróć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty
- usmażonego omleta złóż na pół
- awokado wystarczy obrać ze skórki, wyciągnąć pestkę i pokroić w plasterki