Łosoś zapiekany z kalafiorem
Łosoś jest solidną podstawą ketogenicznej piramidy żywienia ze względu na dużą zawartość zdrowych tłuszczów. Tym razem dodatkiem do ryby jest kalafior. Kalafiora jest idealnie przypieczony, chrupiący i ma ciekawą skorupkę z parmezanu. Dla ketogeników to idealny zamiennik ziemniaków.
Makro jednej porcji:
- Białko: 41 g
- Tłuszcz: 70 g
- Węglowodany: 10 g
Składniki na dwie porcje:
- 400 g kalafior
- 300 g łosoś
- 60 g oliwa z oliwek
- 40 g tarty parmezan
- 10 g masło klarowane
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Przepis:
- filety z łososia dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę
- każdy z kawałków ryby suszymy, solimy oraz posypujemy pieprzem z obydwu stron
- naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym i układamy w nim rybę
- surowy kalafior umyj i rozdziel na niewielkie kawałki
- kawałki kalafiora smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami, układamy również w naczyniu żaroodpornym
- wszystko solidnie posypujemy parmezanem, aby ser dostał się w zakamarki kalafiora
- rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 25 minut