Łosoś zapiekany z kalafiorem

Przepisy 5 lip 2022

Łosoś jest solidną podstawą ketogenicznej piramidy żywienia ze względu na dużą zawartość zdrowych tłuszczów. Tym razem dodatkiem do ryby jest kalafior. Kalafiora jest idealnie przypieczony, chrupiący i ma ciekawą skorupkę z parmezanu. Dla ketogeników to idealny zamiennik ziemniaków.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 41 g
  • Tłuszcz: 70 g
  • Węglowodany: 10 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g kalafior
  • 300 g łosoś
  • 60 g oliwa z oliwek
  • 40 g tarty parmezan
  • 10 g masło klarowane
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przepis:

  • filety z łososia dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę
  • każdy z kawałków ryby suszymy, solimy oraz posypujemy pieprzem z obydwu stron
  • naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym i układamy w nim rybę
  • surowy kalafior umyj i rozdziel na niewielkie kawałki
  • kawałki kalafiora smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami, układamy również w naczyniu żaroodpornym
  • wszystko solidnie posypujemy parmezanem, aby ser dostał się w zakamarki kalafiora
  • rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 25 minut

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.