Łosoś i puree z kalafiora Keto / Low Carb (730kcal)
Bardzo trudno to danie zepsuć, wystarczy jedynie postępować zgodnie z kilkoma wskazówkami, by z pieca wyszła pyszna i soczysta ryba.
Puree z kalafiora dla ketogeników to idealny zamiennik puree z ziemniaków.
Makro jednej porcji:
- Białko: 46 g
- Tłuszcz: 56 g
- Węglowodany: 13 g
Składniki na dwie porcje:
- 500 g kalafiora
- 400 g łosoś
- 50 g śmietanki 30%
- 50 g masła
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Przepis:
- filety z łososia dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę
- każdy z kawałków suszymy, solimy oraz posypujemy pieprzem z obydwu stron
- wyciskamy na każdy nieco ząbek czosnku i sok z cytryny
- następnie układamy w naczyniu żaroodpornym
- wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C
- umyj i rozdziel kalafior na niewielkie kawałki
- umieść kalafior w osolonej i gotującej się wodzie na około 7 minut
- po ugotowaniu wylej dokładnie wodę z garnka i do tego samego garnka dodaj masło i śmietankę
- użyj blendra do uzyskania jednolitej masy