Leczo z cukinią i kiełbasą

Przepisy 5 sie 2022

Leczo to danie kuchni węgierskiej, które składa się z warzyw (papryki, pomidorów, cukinii) i mięsa, często wzbogacone o przyprawy takie jak papryka, kminek czy czosnek. Dania z warzywami są często polecane w diecie ketogenicznej, ponieważ są niskokaloryczne, bogate w błonnik i składniki odżywcze, a jednocześnie zawierają niewiele węglowodanów.

Pomysł dla fanów dań jednogarnkowych. Keto leczo to idealne połączenie białka z tłuszczem z mnóstwem warzyw i mięsa. Wybierając takie warzywa niskowęglowodanowe jak cukinia, pomidory czy papryka w połączeniu z odpowiednim mięsem stworzymy idealne danie ketogeniczne.

Makro:

  • Białko: 21 g
  • Tłuszcz: 33 g
  • Węglowodany: 14 g

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g cukinia
  • 400 g kiełbasa
  • 400 g pomidorów krojonych (mogą być z puszki)
  • 200 g papryka czerwona
  • 50 g masło klarowane
  • papryka słodka mielona, papryka wędzona słodka mielona, oregano, majeranek, sól, pieprz, chili

Przepis:

  • w głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy wszystko przez chwilę
  • z cukinii odcinamy końce, a następnie kroimy ją w kostkę
  • papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę
  • dodajemy na patelnię pokrojone warzywa, pomidory oraz wszystkie przyprawy
  • dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie
  • na koniec można dodać natkę pietruszki

Tagi

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.