Leczo z cukinią i kiełbasą
Leczo to danie kuchni węgierskiej, które składa się z warzyw (papryki, pomidorów, cukinii) i mięsa, często wzbogacone o przyprawy takie jak papryka, kminek czy czosnek. Dania z warzywami są często polecane w diecie ketogenicznej, ponieważ są niskokaloryczne, bogate w błonnik i składniki odżywcze, a jednocześnie zawierają niewiele węglowodanów.
Pomysł dla fanów dań jednogarnkowych. Keto leczo to idealne połączenie białka z tłuszczem z mnóstwem warzyw i mięsa. Wybierając takie warzywa niskowęglowodanowe jak cukinia, pomidory czy papryka w połączeniu z odpowiednim mięsem stworzymy idealne danie ketogeniczne.
Makro:
- Białko: 21 g
- Tłuszcz: 33 g
- Węglowodany: 14 g
Składniki na 4 porcje:
- 800 g cukinia
- 400 g kiełbasa
- 400 g pomidorów krojonych (mogą być z puszki)
- 200 g papryka czerwona
- 50 g masło klarowane
- papryka słodka mielona, papryka wędzona słodka mielona, oregano, majeranek, sól, pieprz, chili
Przepis:
- w głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy wszystko przez chwilę
- z cukinii odcinamy końce, a następnie kroimy ją w kostkę
- papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę
- dodajemy na patelnię pokrojone warzywa, pomidory oraz wszystkie przyprawy
- dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie
- na koniec można dodać natkę pietruszki