Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem Keto / Low Carb (980kcal)
W klasycznej lasagne układamy kolejne partie makaronu i farszu, w tej wersji ketogenicznej układamy farsz, szpinak i ser. Lasagne można przygotować w jednym dużym naczyniu lub w osobnych szklanych naczyniach. Tak przygotowany posiłek można zabrać jako lunch do pracy.
Makro jednej porcji:
- Białko: 54 g
- Tłuszcz: 80 g
- Węglowodany: 12 g
Składniki na 2 porcje:
- 400 g mięso mielone z łopatki wieprzowej i wołowiny
- 200 g drobno posiekany szpinak
- 200 g pomidorów krojonych lub passata
- 100 g ser cheddar
- 100 g śmietana kremówka 36%
- 100 g cebula
- 20 g masło klarowane
- 4 szt ząbek czosnku
- sól i pieprz
- zioła
Przepis:
- wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje
- dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek
- następnie dodaj mięso, przyprawy i od czasu do czasu mieszaj
- dodaj pomidory i odczekaj aż woda odparuję, a sos stanie się gęsty
- przekładaj do naczynia lub kilku naczyń mięso, szpinak i ser
- ostatnią warstwę zalej śmietaną i przykryj serem
- włóż do piekarnika na 30 minut w 160 stopni